8 simptoma të duarve që ju sinjalizojnë se diçka nuk po shkon mirë

8 simptoma të duarve që ju sinjalizojnë se diçka nuk po shkon mirë

Duart janë ndër pjesët më të ekspozuara të trupit tonë: ato përdoren pothuajse për të gjitha aktivitetet tona të përditshme dhe shpesh, kur shfaqet një simptomë specifike siç është thatësia ose skuqja, ne e lidhim me aktivitetet tona te perditshme.
Sidoqoftë, ka shumë simptoma të duarve që mund të shoqërohen me një gjendje specifike shëndetësore, nga tharja te ndjeshmëria e shtuar.

Me poshte janë 8 simptoma të duarve që tregojnë një gjendje shëndetësore:

🩹Thatësia e tepërt.
Kjo simptomë është shumë e zakonshme, veçanërisht gjatë muajve të ftohtë. Por duart e thata mund të jenë gjithashtu një simptomë e menopauzës, gjatë së cilës nivelet e estrogjenit zvogëlohen. Ky hormon i fuqishëm stimulon formimin e lëkurës përmes prodhimit të kollagjenit dhe vajrave. Dehidrimi gjithashtu mund të shkaktojë tharje të duarve dhe në këtë rast sugjerohet të pini sasi të mjaftueshme uji.

🩸Skuqja.
Disa sëmundje të mëlçisë, të tilla si cirroza ose sëmundja Wilson, mund të shkaktojnë një gjendje të quajtur eritemë palmare, e cila shkakton skuqje në pëllëmbët e duarve. Një tepricë e niveleve të estrogjenit gjithashtu mund të shkaktojë eritemë palmare.

💦Djersitja e tepërt.
Kjo gjendje ka një emër specifik, hiperhidroza palmare, dhe mund të lehtësohet përmes përdorimit të kremrave të veçantë. Kjo gjendje mund të shkaktohet edhe nga një tiroide tepër aktive.

💅Thonjtë e brishtë.
Mungesa e hekurit, zinkut ose vitaminës A mund t’i bëjë thonjtë më të brishtë dhe të prirur për t’u thyer. Hekuri është i nevojshëm për prodhimin e proteinave përgjegjëse për transportimin e oksigjenit në muskuj dhe indet, zinku mbështet prodhimin e enzimeve të caktuara dhe vitamina A ndihmon në mbajtjen e mbrojtjes së lartë.

😖Dridhje.
Kjo simptomë mund të jetë mjaft alarmante dhe një problem serioz. Një nga më seriozet është sëmundja e Parkinsonit, një sëmundje neurodegjenerative dhe progresive që shpesh vjen me ndryshime të tjera, të tilla si vështirësia në këmbë ose të folur. Në këtë rast sugjerohet të kontaktoni një specialist.

🧬Dhimbje në tendina.
Dhimbja e tepërt është shpesh një simptomë e tendonitit, i cili është një inflamacion i tendinave. Kjo gjendje shpesh shkaktohet nga një ndikim i përsëritur në zonën e prekur dhe është më e zakonshme tek njerëzit mbi 40 vjeç. Pushimi i duarve midis një aktiviteti dhe një tjetri mund të ndihmojë në parandalimin dhe lehtësimin e simptomave të tendonititit.

👐Ndjesi shpiminë duar.
Kjo simptomë mund të shkaktohet nga një gjendje e njohur si neuropati periferike, e cila shpesh shoqëron sëmundje të tilla si diabeti. Ndjesia e ndjesi shpimi gjilpërash në duar mund të shkaktohet gjithashtu nga mungesa e vitaminave, infeksione ose sëmundje autoimune.

🤚🏻Duar te zbehta ose te zverdhura.
Mund të jenë simptomë e anemisë. Kjo gjendje karakterizohet nga një ulje e sasisë së qelizave të kuqe të gjakut, të nevojshme për të depozituar oksigjenin në indet.

Njohja dhe aftësia për të interpretuar sinjalet dhe simptomat e trupit është e rëndësishme për shëndetin tonë. Duart, në veçanti, mund të tregojnë një numër të madh të dyshimit per disa semundje , mos i injoroni ato.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x