Përbërës i zakonshëm në shumë gatime, nga sallatat te supat, është një perime shumë e konsumuar në vendin tonë. Panxhari, përveçse është i shijshëm, është një burim i shkëlqyeshëm ushqyesish: nga vitamina C te sheqeri, nga mineralet te antioksidantët. Të gjitha substancat e nevojshme për trupin tonë.
Megjithëse në shekullin e kaluar kultivimi i perimeve iu kushtua mbi të gjitha prodhimit të sheqerit, panxhari vazhdon të jetë ushqimi i parë dhe thelbësor për një dietë të shëndetshme. Një mjek i mirënjohur hungarez, Alexander Frerenegui, ka treguar se panxhari i papërpunuar madje mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit.
Panxhari është i shkëlqyeshëm për trajtimin e hipertensionit dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut, duke mbrojtur zemrën. Për më tepër, duke qenë i pasur me sheqer natyral, ai jep shumë energji ndërsa ka pak kalori.
Duke qenë e pasur me betaine, një substancë që është e dobishme në trajtimin e problemeve të tilla si depresioni, panxhari mbron trurin dhe stimulon funksionin e trurit.
Panxhari është i pasur me ujë dhe nxit pastrimin e mëlçisë duke parandaluar akumulimin e yndyrës. Vitaminat, mineralet dhe antioksidantët parandalojnë një numër të madh të sëmundjeve kronike, përfshirë kancerin.
Për më tepër, vitaminat që përmbajnë panxhari stimulojnë shikimin, duke shmangur degradimin e makulës. Kaliumi që përmban panxhari forcon dhe promovon shëndetin e zemrës.