Qepët: lehtësojnë dhimbjet, parandalojnë kancerin dhe diabetin, ulin presionin e gjakut dhe kolesterolin

Qepët: lehtësojnë dhimbjet, parandalojnë kancerin dhe diabetin, ulin presionin e gjakut dhe kolesterolin

Ato mund të jenë të verdha, të bardha ose të kuqe dhe janë ndër perimet më të njohura dhe të përdorura në botë. Përbërësit themelorë të shumë përgatitjeve, qepët mund të hahen të papërpunuara ose të gatuara.

Aroma e fortë ose aroma e qepëve vjen për shkak të një përbërjeje sulfurike e cila është gjithashtu përgjegjëse për lotimin kur qërohet. Kjo karakteristikë ka një dobi: shërben për të larë shtresat e holla epiteliale të syve.

Qepët janë të mbushura me veti dhe përfitime shëndetësore. Ato janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C dhe B6, hekurit, folatit dhe kaliumit. Mangani i qepës lehtëson simptomat e ftohjes dhe gripit duke qenë një përbërje anti-inflamatore.

Dy përbërje fitokimike në qepë, aliumi dhe alil disulfidi, shndërrojnë alicinën kur bulbi i qepes shtypet ose bluhet, për shkak të aktivizimit të enzimave. Këto përbërje kanë veti antikancerogjene dhe antidiabetike. Ato gjithashtu ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut, uljen e presionit të gjakut dhe parandalimin e formimit të mpiksjeve dhe depozitave të kolesterolit.

Polifenolët dhe flavonoidët e qepëve, të tilla si kuercetina, kanë veti të afta të kontribuojnë në parandalimin e kancerit dhe diabetit.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x