Zbulohet grupi i gjakut që ka rrezik më të ulët nga COVID

Zbulohet grupi i gjakut që ka rrezik më të ulët nga COVID

Gjatë vitit të fundit, studiuesit kanë studiuar faktorët e rrezikut për COVID-19. Një prej tyre? Grupi i gjakut. Sipas një numri studimesh ekziston një grup gjakut në veçanti që duket të jetë më mbrojtës kur bëhet fjalë për virusin dhe njerëzit që e kanë atë janë më pak të prirur ndaj infeksionit të rëndë dhe madje edhe vdekjes.

Një studim i botuar në fund të vitit 2020 zbuloi se njerëzit me gjak të tipit O ose Rh − negativ mund të jenë në rrezik pak më të ulët nga COVID-19. 225,000 njerëz të cilët u testuan për virusin u përfshinë në studim dhe studiuesit zbuluan se rreziku ishte 12 përqind më i ulët për ata me grup gjaku O krahasuar me ata me grup gjaku A, AB ose B. Për më tepër, rreziku i tyre për COVID të rëndë ose vdekje ishte 13% më e ulët. Për më tepër, veçanërisht ata me grup gjaku O dhe Rh-negativ gjithashtu kishin imunitet kundër virusit, shkruan Eatthis.

Për më tepër, një studim i nëntorit të vitit 2020 i botuar në revistën mjekësore Nature gjithashtu zbuloi se grupi i gjakut ndikon në rrezikun e COVID.

“Provat sugjerojnë se grupi i gjakut mund të ndikojë në rrezikun e rëndë nga COVID-19”, shpjegon studimi. Ky studim përfshiu 14,000 njerëz në sistemin spitalor Neë York Presbyterian dhe zbuloi se ata me lloje të gjakut jo O negativ kishin një prevalencë të “rritur” të infeksionit.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x