Dëgjimi i dy gjuhëve i ndihmon bebet të zhvillojnë aftësi njohëse para se të flasin

Dëgjimi i dy gjuhëve i ndihmon bebet të zhvillojnë aftësi njohëse para se të flasin

Vetëm dëgjimi i dy gjuhëve i ndihmon bebet të zhvillojnë aftësi njohëse para se të flasin. Ja se si – dhe si mund t’i ndihmoni ata të zhvillojnë këto aftësi.

Sa më shpejt të ekspozoni një fëmijë në një gjuhë të dytë, aq më të zgjuar do të jenë ata

Një studim i ri tregon se foshnjat e rritura në mjedise dygjuhëshe zhvillojnë aftësi thelbësore njohëse si vendimmarrja dhe zgjidhja e problemeve – madje para se të flasin.

Studimi, nga Universiteti i Uashingtonit, testoi 16 foshnje. Gjysma vinte nga familje anglishtfolëse dhe gjysma vinin nga familje anglishtfolëse dhe spanjolle. Foshnjat dëgjuan një shumëllojshmëri të tingujve të të folurit, nga tinguj preverbal deri te tingujt specifik anglisht dhe spanjisht. Studiuesit monitoruan përgjigjet e foshnjave ndaj tingujve duke përdorur magnetoencefalografi (MEG), e cila i ndihmoi ata të identifikonin qartë se cilat pjesë të trurit u aktivizuan përmes aktivitetit elektromagnetik.

Foshnjat nga familjet anglisht dhe spanjishtfolëse kishin shumë aktivitet në lëvoren paraballore dhe lëvoren orbitofrontale – rajonet e trurit përgjegjëse për funksionet ekzekutive, si vendimmarrja dhe zgjidhja e problemeve.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x