Një tjetër epidemi do të jetë nga mikrobet rezistente të ilaçeve. Kujdes kur i merrni…

Një tjetër epidemi do të jetë nga mikrobet rezistente të ilaçeve. Kujdes kur i merrni…

“Kjo epidemi na ka dhënë një mësim, në fakt ka nënvizuar se sa i rëndësishëm është një rrjet i mirë epidemiologjik, gjithashtu për t’u përballur me disa raste urgjente të tilla si ato nga Covid-19”
Profesori Massimo Galli, infektologu primar i spitalit Luigi Sacco jep një intervistë në Milano më 3 Mars 2020 në lidhje me situatën e shpërthimit Covid-19 në Itali.
“Një tjetër epidemi e madhe do të vijë, e shkaktuar nga mikrobe shumë rezistente”. Në vitet e fundit, megjithatë, sëmundjet infektive kane pësuar prerje të mëdha, njësi komplekse që kanë kaluar në të thjeshta, ndërsa në disa spitale figura e specialistit të sëmundjes infektive është konsideruar edhe e padobishme. Dhe nuk ka pasur investime në mjekësinë territoriale për dekada, dhe gjithashtu janë vërejtur ndryshime thelbësore midis një rajoni dhe një tjetri “.
Për Galli, është “e nevojshme, pra, që kjo epidemi të na mësojë të shkojmë në drejtimin e kundërt. Sot shëndeti publik, për fat të keq, është në fuqi në një gjendje gjysmë-komomate. Bëhet thelbësore, veçanërisht për vitet në vijim, prania e një funksioni specialist në çdo spital, jo vetëm nga pikëpamja rigorozisht klinike, por edhe nga pikëpamja epidemiologjike, në mënyrë që të ketë një zbulim të mundshëm të hershëm të kushteve që ato më pas bëhen me interes për parandalimin e territorit në kuptimin e gjerë “. Në përgjithësi, përfundoi Galli, “Unë sinqerisht shpresoj që të mund të përfitojmë nga ky mësim në mënyrë që të mund ta gjejmë veten më të gatshëm për t’u përballur me epideminë tjetër të madhe që po vjen: një pandemi jo aq zvarritëse. Po flasim për atë të shkaktuar nga mikrobe shumë rezistente, e cila mund te prek si spitalet ashtu edhe mjediset e jashtme, një nga kërcënimet kryesore të kësaj dekade. Dhe shpresoj, më në fund, që të jemi në gjendje të jemi më të fortë për t’u përballur me sëmundje ‘historike’, të tilla si HIV dhe HCV “.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x