Vaksina COVID-19 në formën e pilulës është vendosur të hyjë në provat e para klinike

Vaksina COVID-19 në formën e pilulës është vendosur të hyjë në provat e para klinike

Një vaksinë e koronavirusit që ekziston në formë pilule mund të hyjë në fazat e para të provave klinike këtë vit.
Oravax, kompania që punon mbi substancën, njoftoi në një njoftim për shtyp se shpreson të fillojë fazën e parë të provave klinike tek njerëzit deri në qershor.
Hapi është vetëm faza më e hershme e zhvillimit të një vaksine. Nuk ka asnjë garanci për sukses, dhe edhe nëse funksionon mund të jetë një vit ose më shumë para se të autorizohet për përdorim (Moderna dhe Pfizer filluan provat e tyre të para njerëzore përkatësisht në Mars dhe Maj 2020).
Vaksinat orale janë një opsion që vlerësohet për vaksinat “e gjeneratës së dytë”, të cilat janë krijuar për të qenë më të shkallëzueshme, më të lehta për t’u administruar dhe më të thjeshta për t’u shpërndarë.
Oravax është ndërmarrje e përbashkët nga dy firma: kompania izraelito-amerikane Oramed dhe kompania indiane Premas Biotech. Në njoftimin e tyre për shtyp të premten thane se pravat e para klinike mund të fillojnë deri në qershor.
Një vaksinë orale mund të “[mundësojë] njerëzit që të marrin vaksinën vetë në shtëpi,” tha Nadav Kidron, CEO i Oramed, në njoftim.
Vaksina mund të transportohet në një frigorifer normal dhe të ruhet në temperaturë dhome, tha Kidron, “duke e bërë më të lehtë logjistikisht ta marrësh atë kudo në botë”, raportoi Jerusalem Post.
Në një email për Insajderin, Prof. Paul Hunter, Profesor në Mjekësi në Universitetin e Anglisë Lindore, dukej një shënim i kujdesit.
“Do të na duheshin studime të kryera siç duhet për të provuar vlerën e [vaksinave orale],” tha ai.
“Por ato mund të kenë vlerë edhe tek njerëzit që janë fobikë me gjilpërë të rëndë dhe mund të administrohen më lehtë dhe më shpejt”.
Vaksinat orale mund të ofrojnë përfitime të tjera mbi vaksinat e marra në krah, i tha Hunter Insajderit.
“Gjëja në lidhje me vaksinat sistemike në atë që ato janë përgjithësisht shumë të mira në parandalimin e sëmundjeve të rënda” por ato shpesh nuk janë të shkëlqyera në parandalimin e infeksionit.
Teoria është se për shkak se infeksioni së pari ndodh në hundë dhe fyt, që vaksinat e përqendruara në ato zona do të ndihmojnë në ndalimin e infeksionit para se të mund të zhvillohet në ndonjë gjë më të keqe.
Të dhënat në lidhje me vaksinën Oravax nuk janë botuar deri më tani. “Rezultatet e studimeve mbi kafshët janë inkurajuese”, tha Hunter për Insajderin. “Por mos supozoni se rezultatet e kafshëve përkthehen gjithmonë në rezultate njerëzore”.
“Ne kemi nevojë për studime njerëzore për të qenë të sigurt,” tha ai.
Llojet e tjera të vaksinave të gjeneratës së dytë janë duke u hetuar, të tilla si vaksinat e shpërndara nga një spërkatje përmes hundës.
Prof. Sarah Gilbert, shkencëtare kryesore për zhvillimin e vaksinës Oxford / AstraZeneca, tha se Oxford po vlerëson mundësinë e zhvillimit të tabletave dhe vaksinave orale me spray nazal, njoftoi Independent më 25 shkurt.
Një kompani tjetër, ImmunityBio, po kryen provat klinike të Fazës 1 të një versioni oral të vaksinës. Sidoqoftë, kjo do të përdoret më shumë si një dozë përforcuese e vaksinës intramuskulare, sesa vaksina më vete.
POr kjo nuk eshte vaksina. epare orale qe fillon testimet ne njerez sepse ne fund të vitit 2020, një kompani e quajtur Vaxart njoftoi rezultate të mira në provat e kafshëve, por në provat e para njerëzore morën përgjigje zhgënjyese.
Ky artikull u botua fillimisht nga Business Insider.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x